Na konci prvního příspěvku jsem se zmínila o výrobě vanilkového extraktu. Už je to více než měsíc, a tak Vám můžu ukázat již skoro hotový extrakt. Jde o nádherně vonící přísadu do skoro všech pečených dobrot. Pokud s jeho výrobou začnete dnes, můžete mít Vánoce provoněné vanilkou. K jeho přípravě toho moc nepotřebujete - stačí vodka (já použila Finlandii), vanilkové lusky (ty jsem objednala zde - i s poštovným výjdou levněji než koupené z obchodu a jsou opravdu masité) a lahvička, do které extrakt nachystáte. Dobré jsou ty se šroubovacím uzávěrem, ale takové, které by se mi líbily jsem nenašla. Proto jsem použila lahvičky s korkovým uzávěrem, který je potažený plastovou folií. Ty jsem koupila ve Vom Fass (mimo jiné tam mají úžasný tiramisu likér). Můžete použít 100ml nebo 200ml lahvičky - klidně i větší, jen je třeba upravit množství vanilkových lusků. Na 100ml jsem použila dva, na 200ml tři, na 300ml bych použila čtyři, atd.
| Lahvičky s popiskem |
Postup je tedy velmi snadný - vanilkové lusky si podélně rozřízněte a dejte je do lahvičky, přilijte vodku, zašroubujte a potom už jenom dva měsíce počkejte než bude extrakt "zralý". Každé dva nebo tři dny s lahvičkou jemně zatřepte.
| Extrakt - první den |
Extrakt je, jak už jsem zmínila, výborný do všeho sladkého pečeného, ale můžete ho přidat i do pudinků nebo palačinek.
| Extrakt - po měsíci |
Doteď jsem používala vanilkový extrakt z Marks & Spencer, ale při ceně okolo 130,- za 60ml a mé spotřebě, se domácí extrakt jeví jako správná volba :)
| Vanilkový extrakt Marks & Spencer |
Tak hodně štěstí, pokud se do výroby domácího vanilkového extraktu pustíte a mějte se krásně :)
Žádné komentáře:
Okomentovat